غار نمکی گرمسار، جاذبه ای نفس گیر برای عاشقان طبیعت
به گزارش وبلاگ سروری کیا، اگر تابه حال تجربه شرکت در برنامه های غارنوردی را نداشته اید، پیشنهاد ما سفر به غار نمکی گرمسار واقع در 15 کیلومتری غربی گرمسار، یکی از معروف ترین و زیباترین غارهای نمکی ایران است. این غار با داشتن جلوه های طبیعی ویژه، نه تنها سالانه میزبان گردشگران زیادی از سراسر دنیاست، بلکه هنوز به عنوان یک معدن فعال به تأمین نمک کشور یاری می نماید.
برای آگاهی از ویژگی ها و جاذبه های دیدنی غار نمکی گرمسار می توانید مطالب زیر را که از طریق مجله گردشگری وبلاگ سروری کیا تهیه شده است، مطالعه نمایید.
غار نمکی گرمسار کجاست؟
غار نمکی گرمسار، یکی از زیباترین و مهم ترین جاذبه های طبیعی ایران، در روستای پاده از توابع بخش آرادان، شهرستان گرمسار و واقع در استان سمنان است. این غار در ناحیه معادن نمکی کوهدشت واقع در جنوب شرقی گرمسار، قرار رفته است. بهتر است بدانید، غار نمکی گرمسار، شامل تعداد انبوهی از گنبدهای نمکی با پوشش گچ و نمک بوده که داخل این گنبدها تله های نفتی بی شماری مشاهده شده است.
حدود 10 سال است، که از این معادن نمک مورد احتیاج کشور استخراج می گردد و همین نحوه استخراج نمک سبب شکل گیری غار نمکی گرمسار شده است. برای حفر و شکل گیری این غار تنها ارتفاع از سطح و عرض محاسبه شده و به همین سبب دهانه غار به شکل مستطیل درآمده است.
زمانی که در طول مسیر غار پیش می رویم، ابتدا با دیواره های تیره تر و طوسی رنگ روبرو می شویم. هرچه مسیر را ادامه بدهیم، رنگ دیواره ها روشن تر و براق تر خواهد شد و این موضوع حاکی از تازه بودن حفاری در آن قسمت است. در طول مسیر غار نمکی گرمسار، دیواره های از جنس نمک و قندیل های یخ نمک چشم انداز ای خیره نماینده و زیبا ایجاد می نمایند.
چنین لازم است بدانید، حدود 85 درصد نمک استخراج شده از غار نمکی گرمسار، مصرف خوراکی دارد و به نقاط مختلف کشور ارسال می گردد.
مسیر دسترسی به غار نمکی گرمسار
غار نمکی گرمسار در فاصله 15 کیلومتری غربی گرمسار و کیلومتر 90 جاده تهران واقع شده است. حدود 500 کیلومتر پیش از خروجی جاده قم به گرمسار، می بایست وارد خروجی سمت راست شوید. با حرکت در همین مسیر و ادامه راه، می توانید غار و گنبدهای نمکی را مشاهده نمایید.
اگر قصد دارید با اتومبیل شخصی و یا وسایل حمل و نقل جاده ای به این غار سفر کنید، در نظر داشته باشید، پیش از رسیدن به مسیر غار نمکی گرمسار، لوازم مورداحتیاج سفر خود را تهیه کنید؛ زیرا در محدوده غار نمکی، امکانات توریستی و رفاهی خاصی تعبیه نشده است.
بعلاوه اگر سفر از شهرهای دورتر به گرمسار را دارید، پیشنهاد می گردد برای راحتی سفر خود از هواپیما و یا قطار استفاده نموده و به تهران، قم و یا سمنان بیایید و سپس از این شهرها به سمت غار نمکی گرمسار حرکت کنید.
ویژگی های غار نمکی گرمسار
غار نمکی گرمسار دارای ویژگی های طبیعی و گردشگری متعددی است که سالانه هزاران بازدیدنماینده را از سراسر جهان به سمت خود می کشاند. جلوه های ظاهری این غار و شرایط محیطی آن ، سبب شده تا غار نمکی گرمسار به عنوان زیباترین معدن نمک و تونل نمک جهان شناخته گردد.
از جمله مهم ترین ویژگی های داخل غار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نمای بیرون غار شبیه کوه است، اما داخل آن را راهروهای پیچ در پیچ و سرستون های بلند تشکیل داده است.
- غار دارای ستون های 12 متری و دیواره های طوسی رنگ است، که هرچه در پیش بروید دیواره ها روشن تر می گردد.
- املاح معدنی در این غار، گنبدهای نمکی رنگارنگ زیبایی را خلق نموده است.
- قندیل های نمکی در ابعاد و رنگ های متفاوت مانند نیزه از سقف این غار آویزان هستند.
- هوای غار نمکی گرمسار، به دلیل عبور از درون لایه های نمک تمیز، سالم و بدون آلودگی است.
- بعلاوه غار نمکی در تمام فصول سال دارای آب و هوای ملایم و خنک همراه با وزش باد است.
برترین زمان برای سفر به غار نمکی گرمسار
از آنجایی که غار نمکی گرمسار، در منطقه بیابانی و گرم و خشک گرمسار واقع شده است، بنابراین در تابستان و شش ماهه اول سال، گرمای این منطقه در روز، غیر قابل تحمل و طاقت فرساست. اگرچه داخل غار، از هواکش های متعدد و یک پمپ جهت تهویه هوا استفاده شده و هوای داخل غار همیشه خنک و مطبوع است، اما برای کشت و گذار در اطراف غار فصول گرم به هیچ عنوان پیشنهاد نمی گردد.
بسیاری شش ماهه دوم سال، به ویژه فصل زمستان، را برترین زمان برای سفر به غار نمکی گرمسار می دانند؛ بنابراین پیشنهاد می گردد برای لذت بردن از بازدید از غار نمکی و جاذبه های دیدنی اطراف آن در شش ماه دوم سال، به این منطقه سفر کنید.
جاهای دیدنی اطراف غار نمکی گرمسار
درست است که غار نمکی گرمسار، زیباترین و معروف ترین جاذبه طبیعی و گردشگری در این منطقه است، اما در اطراف آن جاذبه های گردشگری بی نظیری نیز وجود دارد که بازدید از آن ها به تمامی گردشگران توصیه می گردد. در ادامه به معرفی بعضی از مهم ترین جاهای دیدنی در اطراف غار نمکی گرمسار می پردازیم:
بنه کوه
این منطقه در شمال گرمسار واقع شده و در مسیر مازندران واقع شده است. به دلیل عبور رودخانه حبله رود از آن، زیستگاه ماهی ها و پرندگان بسیاری است. از جاذبه های دیدنی این منطقه می توان به به قلعه باستانی استوناوند، ریگ تپه و قلعه گبری اشاره کرد.
جاده سنگ فرش
در دوران صفویه به منظور تسهیل رفت و آمد کاروان ها جاده ای به طول 35 کیلومتر در کویر گرمسار با استفاده از سنگ های دست ساز، که از طریق شتر به آن منطقه برده بودند، ساخته شد که بعدها این جاده، جاده سنگ فرش نام گرفت.
قصر حرم سرا
این عمارت سلطنتی، محل اقامت خاندان پادشاهی و حرم سرای آن به وقت سفر بود و در سایر مواقع اقامتگاه شکارچیان سلطنتی محسوب می شد.
قلعه استوانوند
این دژ به تلاش سازندگان این بنا، طوری طراحی شده تا با کاستن ها و افزودن های آگاهانه به بدنه کوه، راه را برای نفوذ دشمنان به داخل قلعه سخت و سخت کند. بعلاوه قلعه استوانوند دارای برج های دیده بانی سه هزار ساله است که بر دره، رودخانه و کویر اطراف احاطه کامل دارند.
قصر بهرام گور
خرابه هایی در اطراف گرمسار وجود داشته که بومیان منطقه به آن قصر می گویند و امروزه به عنوان یک کاروان سرای باستانی از آن یاد می گردد.
کاروانسرای عین الرشید
امروزه این کاروانسرا، همانی محل عبور و مرور کاروان ها بود و رونقی داشت، محل رویش خارهای بیابانی به جای بافت گیاهی سرسبز آن شده است و دیگر جلوه زیبای گذشته را ندارد.
تله های نفتی در روستای پاده
همان طور که گفته شد، روستای پایین ده که بعدها به مرور روستای پاده تلفظ شد، زادگاه معادن نمکی متعددی است که شامل گنبدهای نمکی پوشیده از گچ و نمک هستند. این گنبدها به نحوی تشکیل شده اند که درون آن ها ذخایر نفت وجود داشته و به تله های نفتی تبدیل شده اند.
کوه اژدها
با رخ دادن فعل و انفعالات زمین شناسی، در طی سالیان متمادی، لایه های رنگی خاک روی هم قرار گرفته و پدیده زمین شناسی چین مرکب را ایجاد نموده است. یکی از این چین خوردگی های حیرت انگیز، کوه اژدها نام دارد که به صورت نوارهای قرمز، قهوه ای و سفید رنگی موج وار روی هم قرار گرفته اند. کوه اژدها در اطراف غار نمکی گرمسار، از سمت شرق به گسل اژدها و از سمت غرب به شغال دره متصل می گردد.
تپه های مریخی
یکی از زیباترین منظره ها طبیعی این منطقه است، که به دلیل جنس خاک، وجود نمک و فرسایش آب ایجاد شده است. این پدیده را فقط در منطقه ها کویری و نیمه کویری می توان مشاهده کرد. رنگ سرخ این تپه ها سبب نام گذاری آن ها به تپه های مریخی شده است.
پارک ملی کویر
پارک ملی کویر، هیچ گونه سکونتگاه انسانی را در خود جای نداده و زیستگاه گستره وسیعی از جانوران و پرندگان خاص بومی است و به دلیل همین تنوع در بافت جانوری خود، به آفریقای کوچک ایران، معروفیت دارد. از جمله گونه های جانوری موجود در این پارک می توان به بز، قوچ و میش وحشی، گربه شنی، یوزپلنگ و پلنگ ایرانی، گرگ، کفتار راه راه، روباه قرمز، روباه شنی، شغال، سیاه گوش، آهوی گواتردار و جبیر و بعلاوه انواع پرندگان مانند کبک، تیهو، زاغ بور، هوبره، انواع گنجشک، سهره، چکاوک، پرستو، عقاب طلایی و انواع پرندگان مهاجر اشاره کرد.
راهنمای بازدید از غار نمکی گرمسار
اگر سفر به غار نمکی گرمسار، اولین تجربه غارنوردی شماست، پیشنهاد می گردد به نکات زیر را بادقت مطالعه فرمایید:
- به همراه داشتن چراغ قوه، لباس های راحت، کفش های مخصوص پیاده روی، عینک دودی و کرم های آفتاب به دلیل آفتاب تند و تیز اطراف، لازم است.
- اگر از طریق اتوبوس و یا وسایل حمل و نقل دسته جمعی به این منطقه سفر می کنید، می بایست مجوز ورود به بیابان های نمکی را از اداره هدایت و رانندگی کسب کنید.
- معادن کوهدشت در حال حاضر نیز فعال هستند و همیشه احتمال ریزش آن ها وجود دارد؛ بنابراین استفاده از کلاه ایمنی و انجام هماهنگی لازم با مسئولین معدن برای حفظ سلامت شما الزامی است.
- مسیر غار نمکی در میانه راه لغزنده بوده و احتمال سر خوردن شما وجود دارد؛ بنابراین بهتر است، کفش مناسب بپوشید و برای ایمنی بیشتر از کنار دیواره های غار حرکت کنید.
- به این نکته توجه داشته باشید که آب تنی در برکه معدن نمک ممنوع است؛ زیرا درصد وجود نمک و املاح در این آب بسیار بالا بوده و سبب ایجاد خارش، سوزش و انواع حساسیت های پوستی می گردد.
- تونل های نمکی گرمسار امکانات گردشگری خاصی ندارند؛ بنابراین، تمامی تجهیزات و لوازم مورداحتیاج را پیش از رسیدن به غار نمکی گرمسار تهیه نموده و با خود به همراه داشته باشید.
سؤالات متداول
1) غار نمکی گرمسار کجاست؟
در روستای پاده از توابع بخش آرادان، شهرستان گرمسار و واقع در استان سمنان است. این غار در ناحیه معادن نمکی کوهدشت واقع در جنوب شرقی گرمسار، قرار رفته است.
2) برترین زمان برای سفر به غار نمکی گرمسار چه موقعی است؟
بسیاری شش ماهه دوم سال، به ویژه فصل زمستان، را برترین زمان برای سفر به غار نمکی گرمسار می دانند.
3) آیا امکان شنا کردن در برکه غار نمکی گرمسار وجود دارد؟
خیر، درصد بالای نمک و املاح موجود در آب، سبب ایجاد خارش، سوزش و انواع حساسیت های پوستی می گردد.
4) در هنگام سفر به غار نمکی گرمسار چه لوازمی باید همراه داشته باشیم؟
به همراه داشتن چراغ قوه، لباس های راحت، کفش های مخصوص پیاده روی، عینک دودی و کرم های آفتاب به دلیل آفتاب تندوتیز اطراف، لازم است.
سخن پایانی
در مطلب فوق به معرفی غار نمکی گرمسار، یکی از زیباترین و منحصربه فردترین جاذبه های طبیعی و گردشگری ایران، و ویژگی ها، امکانات و جاهای دیدنی اطراف آن پرداخته ایم. بازدید از این غار شگفت انگیز با جلوه های طبیعی خیره نماینده به تمام گردشگران علاقه مند به غارنوردی پیشنهاد می گردد.
منبع: الی گشت