معروفترین پارک ملی های ایران؛ کلکسیون هنر طبیعت
به گزارش وبلاگ سروری کیا، پارک های ملی بخش هایی از منطقه ها محافظت شده هستند که ویژگی های خاص طبیعی و زیستی دارند. ایران با 31 پارک ملی ثبت شده همه ساله میزبان گردشگران و پژوهشگران بسیاری در این حوزه است.
پارک ملی به محدوده وسیعی از طبیعت گفته می شود که دولت ها برای حفظ و حراست همیشگی از شرایط زیست بوم آن و همچنین ایجاد محیطی امن و مناسب برای رشد تکثیر گونه های گیاهی، جانوری، جلوگیری از انقراض و تخریب انسان ها، آن را تحت حفاظت قرار می دهند. این محدوده های طبیعت شامل جنگل، مرتع، بیشه، دشت، رودخانه، دریاچه و کوهستان می شوند.
پارک های ملی منطقه ها مناسبی برای فعالیت های آموزشی، پژوهشی و گردشگری به شمار می آیند. برای حفاظت مناسب از تنوع زیستی، ذخایر ژنتیکی، یکپارچگی اکولوژیک و چشم میزانا، هرگونه فعالیت انسانی به غیر از اقدامات حفاظتی در این منطقه ها ممنوع است. به همین دلیل، برای پارک های ملی پشتوانه قانونی حفاظتی مستحکم تری نسبت به سایر منطقه ها حفاظت شده پیش بینی شده است.
در ایران از سال 1350 تا به امروز 31 پارک ملی به ثبت رسیده است که شرایط اقلیمی، گونه های جانوری و پوشش های گیاهی مختلف کشورمان را در بر می گیرند. افرادی که علاقه مند به استفاده از محیط طبیعی و هوای پاک این پارک ها هستند، تحت مقررات و شرایط ویژه که با هدف حفاظت از گونه های طبیعی، گیاهی و جانوری وضع شده اند از این پارک ها دیدن می کنند. پارک های ملی از جمله جاهای دیدنی ایران به شمار می آیند. در این مقاله می خواهیم پارک های ملی ایران را به شما معرفی کنیم؛ پس اگر علاقه مند به طبیعت هستید با ما همراه باشید.
پارک های ملی ایران را بیشتر بشناسید:
- پارک های ملی شمال ایران
- پارک های ملی جنوب ایران
- پارک های ملی شرق ایران
- پارک های ملی غرب ایران
- پارک های ملی مرکز ایران
پارک های ملی شمال ایران
پارک ملی گلستان
پارک ملی گلستان در شرق استان گلستان و غرب استان خراسان شمالی واقع شده است. این پارک قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در کشور است. پارک ملی گلستان در گلوگاه استان گلستان، 115 کیلومتر غربی بجنورد و 30 کیلومتری شرق شهر گالکیش واقع شده است. پارک ملی گلستان در راستا جاده گرگان به مشهد واقع شده است؛ بازدید از آن آزاد است و امکان چادر زدن با رعایت اصول ایمنی وجود دارد.
پارک ملی گلستان در شرق و جنوب آب و هوای سرد و خشک و در بخش غربی آب و هوای نیمه مرطوب و معتدل دارد. میانگین بارندگی در این جنگل به 150 میلی متر می رسد. همین آب و هوا سبب شده است که محیط زیست این منطقه پناه گاه گونه های گیاهی و جانوری کم نظیری باشد. این پارک نیمی از گونه های پستاندار کشور را در خود جای داده است. این ویژگی ها سبب شده است این پارک در فهرست ذخیره گاه های یونسکو قرار بگیرد.
- گونه های گیاهی: توسکاى قشلاقى، کلهو، انجیر، توت، ملج، داغداغان، ازگیل، ولیک، زالزالک، شیرخشت، گردو، تمشک، انار وحشى، گلابى وحشى، گز، کاروان کش ، چوبک، درمنه، خارشتر
- گونه های جانوری: پلنگ، خرس قهوه ای، گرگ، وشق، مرال، شوکا، گوسفند وحشی، بز وحشی، آهوی ایرانی، گراز، قوچ، میش اوریال
- آدرس: استان گلستان، 30 کیلومتری شرق گالیکش (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی لار
پارک ملی لار در استان مازندران و دامنه غربی قله دماوند واقع شده است. این منطقه از سال 1370 به عنوان پارک ملی ثبت شده است. پارک ملی لار یک زیستگاه کوهستانی به شمار می رود و دارای ارتفاعات مرطوب و سرد است. این پارک بارش زیاد به صورت باران و برف دارد. ماهی قزل آلای خال قرمز، نادرترین گونه قزل آلا در این منطقه یافت می شود. راحت ترین راستا دسترسی به پارک ملی لار، جاده هراز است. در این راستا بعد از گذر از پلور وارد جاده ای می شوید که به دشت لار می رسد.
- گونه های گیاهی: گون، خرگوشک، آویشن، شنگ، لواش، سیرک، پیازک، قارچ وحشی، باریجه، چای کوهی، بارهنگ، والک، درخت ارس
- گونه های جانوری: عقاب طلایی، کبک، عقاب، سارگپه، درنا، فلامینگو، دلیجه، کبک دری، بز، قوچ، خرگوش، سمور، میش، خرس قهوه ای، پلنگ، گرگ، روباه، افعی دماوندی، افعی البرزی
- آدرس: استان مازندران، شهرستان آمل (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی کیاسر
پارک ملی کیاسر در استان مازندران و 110 کیلومتری جنوب شهر کیاسر واقع شده است. این پارک که در سال 1382 به عنوان پارک ملی معرفی گشت، دارای آب و هوای نیمه مرطوب و اقلیم کوهستانی است. رودخانه لنگر که از شاخه های سفید رود است در پارک ملی کیاسر جریان دارد. دو راستا دسترسی به پارک ملی کیاسر می توان معرفی کرد. در راستا اول از سمت مازندران وارد جاده ساری به کیاسر شوید و در راستا دوم از سمت سمنان پس از گذشتن از شهمیرزاد جاده سمنان به کیاسر را در پیش بگیرید.
- گونه های گیاهی: بلوط اوری، سرخدار
- گونه های جانوری: پلنگ، خرس قهوه ای، مرال، شوکا، کل، بز، گراز، گربه وحشی
- آدرس: مازندران، 110 کیلومتری جنوب کیاسر (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی پابند
پارک ملی پابند در استان مازندران و شهر بهشهر واقع شده است و از سال 1382 به عنوان پارک ملی معرفی گشته است. جنگل های کم نظیر هیرکانی در این پارک وجود دارند. پابند دارای آب و هوای نیمه مرطوب و معتدل است. پارک ملی پابند کوهستان هایی با ارتفاع زیاد و دره های پر آب دارد؛ همچنین رودخانه ظالم رود از میان آن می گذرد. برای رسیدن به پارک ملی پابند از شهر گلوگاه تا سرخ گریوه 55 کیلومتر راه آسفالت و بعد از آن تا روستای پابند حدود 23 کیلومتر فاصله است.
- گونه های گیاهی: راش، مازو، ممرز، کچف، ازگیل، ولیک، زرشک
- گونه های جانوری: پلنگ، خرس قهوه ای، مرال، شوکا، گراز، گربه وحشی، روباه، شغال، تشی، انواع پرندگان
- آدرس: مازندران، بهشهر(مشاهده روی نقشه)
پارک ملی بوجاق
پارک ملی بوجاق در شهرستان آستانه اشرفیه و استان گیلان واقع شده است. این منطقه در سال 1381 به عنوان پارک ملی معین شد. بوجاق به عنوان تنها پارک ملی خشکی-دریایی در فهرست ملی به ثبت رسیده است. بوجاق دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است؛ به خاطر این ویژگی پرندگان گوناگونی در آن زندگی می کنند. از راستاهای دسترسی به پارک ملی بوجاق می توان به جاده های حسن رود به زیباکنار و لشت نشا به زیباکنار اشاره کرد.
- گونه های گیاهی: نی، لویی، آقطی، تمشک، عدسک آبی، درختان سوزنی برگ
- گونه های جانوری: پرستوی دریایی، بوتیمار، باکلان، حواصیل، درنا، قرقاول، سبزه قبا، زنبورخوار، فلامینگو، آنقوت، چنگر، عقاب دریایی، هما، قرقی، ماهی سفید، کپور، تنها پستاندار دریای خزر فک خزری
- آدرس: گیلان، آستانه اشرفیه (مشاهده روی نقشه)
پارک های ملی جنوب ایران
پارک ملی دنا
پارک ملی دنا در جنوب غربی کشور در استان های کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان واقع شده است. دنا در سال 1391 به عنوان پارک ملی ثبت شد. منطقه حفاظت شده دنا دارای آب و هوای مرطوب سرد و نیمه مرطوب است و بخش شمالی و مرکزی رشته کوه دنا را در بر می گیرد. این منطقه کاملا کوهستانی است و میانه بارندگی در آن 694 میلی متر است. این پارک در فهرست ذخیره گاه زیست کره یونسکو قرار گرفته است.
- گونه های گیاهی: درختان بلوط، بنه، کیکم، ارژن، انواع بادام کوهی، درختچه های ارژن، انواع گون ها، سرو کوهی
- گونه های جانوری: کل، بز، خرس قهوه ای، خوک وحشی، پلنگ ، هما، عقاب طلایی، سگ آبی، عقاب پرپا، عقاب جنگلی، عقاب طلایی، عروس ماهی، خرچنگ، مارماهی، سگ ماهی، تیرمار، اردک مرمری، خفاش مدیترانه ای، عقاب شاهی، پلنگ ایرانی، گربه وحشی
- آدرس: استان گهگیلویه و بویراحمد و اصفهان (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی نایبند
پارک ملی نایبند اولین پارک ملی دریایی کشور است که در ساحل شرقی استان بوشهر و 35 کیلومتری شهرستان عسلویه واقع شده است. خلیج نایبند به همراه دماغه نایبند و قسمتی از آب های خلیج فارس در سال 1383 به عنوان پارک ملی به ثبت رسید. این پارک در محل اتصال کوه های عسلویه به خلیج فارس قرار گرفته است. خلیج نایبند در زمان آل بویه مهم ترین مرکز صید مروارید بوده است.
- گونه های گیاهی: حرا، کنار، کهور ایرانی، انجیر معابد، انار شیطان، استبرق، صبر زرد، گیاهان شورپسند
- گونه های جانوری: جبیر، گرگ، شغال، کفتار، گربه وحشی، دلفین، هوبره، کبک، تیهو، باز شکاری، کاکایی، سلیم کوچک، پلیکان، فلامینگو، لاکپشت دریایی منقار عقابی، لاکپشت دریایی سبز
- آدرس: استان بوشهر، شهر عسلویه (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی قطرویه
پارک ملی قطرویه در استان فارس و نزدیک روستای قطرویه واقع شده است. این منطقه در سال 1386 به عنوان پارک ملی ثبت شد. قطرویه با اقلیم گرم و خشک و میانه بارندگی حدود 200 میلی متر زیستگاه گونه های نادر و در خطر انقراضی همچون گورخر ایرانی، هوبره و جبیر است. راستا دسترسی به پارک ملی قطرویه جاده آسفالته و پرتردد سیرجان به یزد است که از حاشیه منطقه حفاظت شده بهرام گور عبور می کند.
- گونه های گیاهی: بنه، بادام، کیکم، تنگرس، درمنه، گون، آویشن، کاکوتی، زیره، جاشیز، خاکشیر
- گونه های جانوری: زاغ بور، قوچ و میش، گورخر ایرانی، هوبره، جبیر
- آدرس: استان فارس، روستای قطرویه (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی دیر نخیلو
پارک ملی دیر نخیلو در استان بوشهر و غرب بندر دیر واقع شده است و در سال 1386 به این عنوان ثبت شد. دیر نخیلو مکان مناسبی برای تخم گذاری پرنده ها و لاکپشت ها است و به بهشت پرنده های ایرانی معروف است. امکان بازدید از این پارک با هماهنگی اداره کل حفاظت محیط زیست وجود دارد. برای رسیدن به این پارک باید به وسیله جاده ساحلی بردخون به بندر دیر تا مابین روستای دروداحمد و کالو بروید و بعد از آن تا حرای ساحلی هفت کیلومتر راه است.
- گونه های گیاهی: درختان حرا، گز، کهور پاکستانی، تهما، آفتاب پرست، گلرنگ وحشی، گز، شوره، کاکل، مرغ، بهمن، کهور پارسی، خار شتر، استبرق
- گونه های جانوری: آهو، گراز، گرگ، روباه معمولی، کفتار راه راه، کاراکال، جوجه تیغی، درنا، هوبره، فلامینگو، بوتیمار، حواصیل، سار، دراج، لاکپشت های دریایی و لاک پشت های منقار عقابی ماهی های مرکب، گربه ماهی، راشگو
- آدرس: استان بوشهر، بندر دیر (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی خبر
پارک ملی خبر در دامنه کوه های خبر در 60 کیلومتری جنوب شهرستان بافت استان کرمان قرار گرفته است. خبر در سال 1378 به عنوان پارک ملی ثبت شد. این منطقه به دلیل داشتن کوه، دشت و حوزه های آبخیز متعدد دارای اقلیم منحصربه فرد و چشم میزانای خیره کننده است. وجود سه نوع آب و هوای سردسیر، معتدل و گرراستای در این منطقه سبب شده است که گونه های گیاهی و جانوری خاص و فراوانی در آن زندگی کنند.
- گونه های گیاهی: زیتون وحشی، انارشیطان، بنه، درمنه، قیچ، ارس
- گونه های جانوری: کاراکال، گرگ، جبیر، قوچ و میش، پلنگ، یوزپلنگ، هوبره، دراج، کبک، تیهو، عقاب طلایى
- آدرس: استان کرمان، شهرستان بافت (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی بمو
پارک ملی بمو در شمال شرقی استان فارس و 30 کیلومتری شهر شیراز واقع شده است. بمو از سال 1354 به عنوان پارک ملی به منطقه ها تحت مدیریت سازمان حفاظت از محیط زیست پیوست. این پارک به وسیله جاده شیراز به اصفهان به دو بخش شرقی و غربی تقسیم می شود. پارک ملی بمو دارای آب و هوای نیمه خشک و سرد و بارندگی سالانه 350 میلی متر است. بمو یکی از بهترین زیستگاه های پلنگ ایرانی به شمار می رود. وجود منطقه محافظت شده و آب و هوای بهاری استان فارس سبب شده است تا این پارک همه ساله میزبان تعداد زیادی از طبیعت دوستان باشد.
- گونه های گیاهی: گون، جوخار، بومادران شیرازی، گاوچاقکن، گل بی مرگ گنویی، درمنه کوهی، بادام، بنه
- گونه های جانوری: پلنگ، گرگ، گراز، کفتار، کاراکال، گربه وحشی، روباه معمولی، تشی، سمور سنگی، قوچ، میش وحشی، بز وحشی، آهو
- آدرس: استان فارس، 30 کیلومتری شیراز (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی بختگان
پارک ملی و پناهگاه حیات وحش بختگان در 70 کیلومتری غرب شهرستان نی ریز استان فارس واقع شده است. این منطقه که بخشی از شمال دریاچه بختگان را در بر می گیرد از سال 1374 به عنوان پارک ملی ثبت شد. پارک ملی بختگان به دلیل وسعت بسیار، تنوع زیست محیطی و وجود دو دریاچه، بسیار مشهور است. بختگان و طشک از بزرگ ترین دریاچه های کشور هستند که در پناهگاه حیات وحش بختگان قرار دارند. این دو طی فصول پر باران یکی می شوند و به هم می پیوندند. وجود تالاب بختگان در این منطقه، محیط مناسبی را برای تخم گذاری و مهاجرت پرنده ها ایجاد کرده است. از پرند های نادر این منطقه می توان به کرکس مصریاشاره کرد که در معرض انقراض واقع شده است.
- گونه های گیاهی: بنه، بادام کوهی، تنگرس، کیکم، قیچ درمنه، بلوط زاگرس
- گونه های جانوری: کفچه نوک، فلامینگو، کاکایی صورتی، قوچ، میش، بز، پلنگ، گربه وحشی، روباه
- آدرس: استان فارس، 70 کیلومتری نی ریز (مشاهده روی نقشه)
پارک های ملی شرق ایران
پارک ملی سالوک
پارک ملی سالوک در شمال غربی شهر اسفراین و استان خراسان شمالی واقع شده است. این منطقه که حدود 20 کیلومتر با اسفراین فاصله دارد از سال 1380 به عنوان پارک ملی سالوک ثبت شده است. منطقه حفاظت شده سالوک به دو بخش کوهستانی و دشت تقسیم می شود. بیشتر این منطقه کوهستانی است و حدود یک سوم آن را دشت ها احاطه کرده اند و اختلاف ارتفاع موجود در پارک به حدود 1510 متر می رسد؛ همین امر سبب ایجاد تنوع زیستی شده است.
- گونه های گیاهی: آلوچه وحشی، زرشک، قره میغ، ریخوک، زالزالک، نسترنوحشی، افرا، کرکو، گز، انجیر، ارس، گردو
- گونه های جانوری: قوچ، میش اوریال، آهو، پلنگ، گربه وحشی، سمور، گربه پالاس، خارپشت ایرانی، خارپشت بیابانی، سنجاب ، هامستر خاکستری
- آدرس: خراسان شمالی، شهر اسفراین (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی ضامن آهو
پارک ملی ضامن آهو در سال 1392 به عنوان بیست و نهمین پارک ملی در کشور به ثبت رسید. این منطقه بخشی از محدوده امن پناهگاه حیات وحش میاندشت است که در استان خراسان شمالی و شرق شهر جاجرم واقع شده است. پارک ملی ضامن آهو در منطقه نیمه بیابانی و خشک واقع شده است. وجود گونه های گیاهی و جانوری کمیاب و در خطر انقراض از جمله یوزپلنگ آسیایی، تنوع زیستی و زیست بومی از ویژگی های این منطقه است.
- گونه های گیاهی: گز، خارشتر، ریش بز، تاغ، گون
- گونه های جانوری: آهو، یوزپلنگ آسیایی، گرگ، روباه معمولی، شاه روباه، قوچ، میش وحشی، کفتار، شغال، گراز، گربه دشتی، کاراکال، عقاب طلایی، عقاب دشتی، سارگپه، دلیجه
- آدرس: خراسان شمالی، شهر جاجرم (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی ساریگل
پارک ملی ساریگل در هشت کیلومتری اسفراین و در استان خراسان شمالی واقع شده است. این پارک در سال 1381 به عنوان پارک ملی ساریگل ثبت شد. در ساریگل منطقه ها متفاوتی را از کوهستانی تا کم سطح جلگه ای می توان یافت. بیشتر کوهستان های این منطقه زیستگاه پلنگ است و به لحاظ جمعیت این گربه سان زیبا، شرایط مطلوبی دارد. پارک ملی ساریگل زیست بوم 200 گونه گیاهی، جانوران و پرنده ها است که از زیستگاه های مهم ایران محسوب می شود.
- گونه های گیاهی: باریحه، تالاری، چشمه پولاد، گنجدان، حوض امام وردی، قره طوقی، بیل باقلی، کلنگاه، ارس
- گونه های جانوری: قوچ، میش، کل، بز، پلنگ، آهو
- آدرس: خراسان شمالی، اسفراین (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی تندوره
پارک ملی تندوره در شمال خراسان رضوی و شهرستان درگز، نزدیک به ترکمنستان واقع شده است. این پارک در سال 1353 به عنوان پارک ملی تندوره ثبت شد. موقعیت جغرافیایی این پارک خاص و متاثر از دو آب و هوای خشک و کویری و سرد و مرطوب کوهستانی است. پارک ملی تندوره گونه های جانوری زیادی را در خود جای داده است. درختی به نام اورس که بیش از 700 سال سن دارد در این منطقه وجود دارد. راه اصلی دسترسی به پارک، جاده شوسه قوچان به درگز است. از سمت در گز و نوخندان نیز می توان خود را به پارک رساند.
- گونه های گیاهی: اورس، انجیر، بید، نسترن، گوجه وحشی، کرکو، درمنه، گون، کلاه میرحسن، باریجه، آنقوزه، کندل، زیره سیاه، کتان وحشی، آویشن، انواع گرامینه، آلبالوی وحشی، شیرخشت، زرشک، فلفل کوهی
- گونه های جانوری: پلنگ ایرانی، گربه جنگلی، گربه دشتی، گربه پالاس، سیاه گوش اورآسیا، گراز، گرگ، روباه قرمز، شغال، سمور، خرگوش بی دم ، قوچ، میش، چکاوک طوقی، پپت خاکی، سنگ چشم، دم سرخ، کفچه مار، دال، قرقاول بال سفید
- آدرس: خراسان رضوی، شهرستان درگز (مشاهده روی نقشه)
پارک های ملی غرب ایران
پارک ملی کنتال
پارک ملی کنتال در شمال استان آذربایجان شرقی و مرز بین المللی با جمهوری ارمنستان واقع شده است. این منطقه بخشی از پناهگاه حیات وحش کیامکی است که در سال 1390 به عنوان پارک ملی به ثبت رسید. پارک ملی کنتال در راستا شهرستان جلفا به خدافرین قرار گرفته است. برای رسیدن به این پارک پس از گذر از شهر سیه رود که در امتداد رودخانه مرزی ارس واقع شده است، باید خود را به دره کنتال که پاسگاه محیط بانی در آن واقع شده است برسانید.
- گونه های گیاهی: ارس، پده، افرا، داغداغان، بنه، گلابی وحشی، سنجد، گز، زرشک، نسترن
- گونه های جانوری: بز وحشی، قوچ، میش، گراز، خرس قهوه ای، سیاه گوش، گربه وحشی، گربه جنگلی، پلنگ، روباه، شغال، گرگ
- آدرس: آذربایجان شرقی، شهرستان جلفا (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی کرخه
پارک ملی کرخه در استان خوزستان و شهرستان شوش واقع شده است. این منطقه در سال 1389 به عنوان پارک ملی ثبت شد. پارک ملی کرخه در پنج کیلومتری غرب جاده اندیمشک به اهواز در شهرستان شوش قرار گرفته است. این پارک دارای جنگل های انبوه و متراکم است که باعث شده گوزن زرد ایرانی در آن زیست کند. پارک ملی کرخه به دلیل شرایط اقلیمی و خصوصیات طبیعی خاص، دارای گیاهان گرراستای و جنگل است.
- گونه های گیاهی: پده، درخت گز، درختچه های سریم، تمشک، استبرق، لگچی، کهورک، خارشتر، مرغ، ریش بز، منداب
- گونه های جانوری: اردک مرمری، لیکو تالابی، قرقی، انواع پرندگان شکاری، دراج، بلبل خرما، اگرت بزرگ و کوچک، حواصیل شب، حواصیل زرد، میوه خور، کفتار، شغال، گرگ، روباه، گورکن
- آدرس: خوزستان، شهرستان شوش (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی دز
پارک ملی دز در استان خوزستان و نزدیکی شهرستان شوش واقع شده است. این پارک در 20 کیلومتری شرق جاده اهواز به شوش واقع شده است و در سال 1389 به عنوان پارک ملی ثبت شد. این منطقه به دلیل ویژگی های جغرافیایی، وجود رودخانه، تالاب و حیات وحش غنی به یکی از منطقه ها مهم گردشگری و پرنده نگری در استان تبدیل شده است.پارک ملی دز یکی از زیستگاه های مهم گونه نادر گوزن زرد ایرانی است.
- گونه های گیاهی: جاز، لگجی، تمشک، استبرق، پده
- گونه های جانوری: گراز، گرگ، رودک عسل خوار، گربه جنگلی، خارپشت، روباه، انواع پرندگان مهاجر و بومی
- آدرس: خوزستان، شهر شوش (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی دریاچه ارومیه
پارک ملی دریاچه ارومیه بین دو استان آذربایجان غربی و شرقی واقع شده است و در سال 1354 به عنوان پارک ملی دریاچه ارومیه ثبت شد. پوشش گیاهی پارک ملی دریاچه ارومیه دارای دو مجموعه پوشش شوره زارهای اطراف دریاچه و پوشش جزایر دریاچه است. این پارک ملی از طرف سازمان یونسکو جزو یکی از 10 پارک ملی بین المللی کره زمین و همچنین به عنوان منطقه بین المللی ذخیره گاه زیست کره ثبت شده است.
- گونه های گیاهی: سرو کوهی، پسته وحشی، داغداغان، زالزالک، بادام کوهی، شیرخشت، دیو آلبالو، گندمیان، فرفیون، آویشن، درمنه، علف شور، کاکوتی، زنبق، یولاف، شنگ، شقایق
- گونه های جانوری: پلیکان سفید، فلامینگو، لیل، عقاب طلایی، کرکس مصری، اردک سرحنایی، اردک مرمری ، قوچ، میش ارمنی، گوزن زرد ایرانی، گرگ، شغال، روباه
- آدرس: مرز استان های آذربایجان غربی وشرقی (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی ارسباران
پارک ملی ارسباران یا قره داغ در شهرستان های کلیبر و خدا آفرین در استان آذربایجان شرقی واقع شده است که در سال 1391 به عنوان پارک ملی ثبت شد. این منطقه دارای آب و هوای مدیترانه ای و میانگین بارندگی حدود 650 میلی متر در سال است. ارسباران در فهرست ذخیره گاه زیست کره یونسکو قرار گرفته است.
- گونه های گیاهی: زغال اخته، گیلاس وحشی، بلوط، ممرز، کیکم، سماق، زرشک، گوجه، انار وحشی، تمشک، سیب و گلابی وحشی، پامچال، آلاله
- گونه های جانوری: کل، بز وحشی، گراز، خرس قهوه ای، سیاه گوش، گربه وحشی، گربه جنگلی، پلنگ، روباه، شغال ، گرگ، کبک، کبک دری، دراج، قرقاول ارسباران، عقاب طلایی
- آدرس: آذربایجان شرقی، شهرستان کلیبر (مشاهده روی نقشه)
پارک های ملی مرکز ایران
پارک ملی موته
پناهگاه حیات وحش موته در مرز مشترک دو استان اصفهان و مرکزی واقع شده است و بخشی از آن در سال 1396 به پارک ملی ارتقا یافت. روستای موته در مرکز این پارک واقع شده است. موته با آب و هوای خشک و سرد یا نیمه خشک و سرد زیستگاه انواع گیاهان بوته ای و درختچه ای است. این منطقه شامل کوهستان ها و تپه ماهورهای زیاد، دشت های وسیع و همچنین شوره زار است. هر بخش گیاهان خاص خود را دارد و شرایط زیست برای حیوانات معینی را فراهم می کند. یکی از مهم ترین گونه های جانوری موجود در این منطقه آهوی ایرانی است.
- گونه های گیاهی: درمنه، گون، خارشتر، جاشیر، بادام کوهی، پسته کوهی، انجیر وحشی
- گونه های جانوری: قوچ ومیش، کل و بز، پلنگ، گربه وحشی، کفتار، گرگ، شغال، روباه، گراز، کبک، تیهو، کوکر شکم سیاه، انواع چکچک، انواع چکاوک، شاهین، بالابان، دلیجه و کرکس
- آدرس: مرز اصفهان و مرکزی (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی کویر
پارک ملی کویر در استان سمنان واقع شده است. این منطقه درسال 1355 به عنوان پارک ملی ثبت شد. پارک ملی کویر دارای اقلیم خشک و بیابانی است و میانه میزان سالانه بارش در آن 150 میلی متر است. این پارک در فهرست ذخیره گاه زیست کره یونسکو قرار گرفته است.
پارک ملی کویر بزرگ ترین پارک ملی کشور بدون فعالیت های انسانی و سکونت بشر است. با اینکه پارک کویر پوشید ه از گیاهان استپی و بیابانی است؛ اما منطقه ای غیر قابل کشاورزی بوده و دشت های وسیع و هموار دارد. راستا دسترسی به پارک به وسیله راه آسفالته ورامین به پیشوا است که تا یک کیلومتری ایستگاه راه آهن ابردژ ادامه دارد. بعد از آن، راستا جاده شنی قلعه بلند به پاسگاه محیط بانی مبارکیه می رسد و وارد پارک ملی کویر می شود.
- گونه های گیاهی: درمنه، کاروان کش، گز، گرگ تیغ، نی، درختچه های بادام کوهی، شیر خشت، خنجک
- گونه های جانوری: یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، گرگ، کفتار راه راه، گربه شنی، روباه قرمز، روباه شنی، جبیر، شغال، سیاه گوش، کبک، تیهو، زاغ بور، هوبره، پرستو، عقاب طلایی، فلامینگو، آنقوت، خوتکا
- آدرس: استان سمنان (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی کلاه قاضی
پارک ملی کلاه قاضی که در سال 1376 به این عنوان ثبت شده است در استان اصفهان و 36 کیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان واقع شده است. پارک ملی کلاه قاضی دارای آب و هوای خشک و سرد، شرایط اقلیمی بیابانی و میانگین بارندگی سالانه حدود 118 میلی متر است. برای رسیدن به این پارک می توان از جاده اصفهان به شهرضا استفاده کرد. در این جاده پس از طی 40 کیلومتر، قبل از رسیدن به پلیس راه و دوراهی شهرک صنعتی مبارکه، محیط بانی اصلی کلاه قاضی دیده می شود.
- گونه های گیاهی: درمنه، گل گندم، شقایق وحشی، آویشن، لاله وحشی، اسپند، خارشتر، تنگرس، بادام کوهی، ریواس، خاکشیر، گل گاوزبان، شنگ، کاسنی
- گونه های جانوری: کل، بز، قوچ، میش اصفهانی، آهو، پلنگ، جرد ایرانی، همستر خاکستری، همستر دم دراز، تیرمار، مارپلنگی، بزمجه بیابانی خزری
- آدرس: استان اصفهان، شهر اصفهان (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی قمیشلو
پارک ملی قمیشلو که در سال 1386 به این عنوان ثبت شد در 45 کیلومتری شمال غرب استان اصفهان و نزدیکی شهرستان نجف آباد واقع شده است. این منطقه دارای آب و هوای خشک و سرد و نیمه خشک با میانگین بارش سالانه 305 میلی متر است. پارک ملی قمیشلو منطقه ای استپی و پر از بوته زار است. محیط پارک به دو منطقه دشتی و کوهستانی تقسیم می شود که هر یک پوشش گیاهی منحصر به خود را دارند.
- گونه های گیاهی: گنبو، کاکوتی، پیاز الیوم، اروانه، دم روباه، سالویا، بومادران، موچه
- گونه های جانوری: آهوی ایرانی، قوچ ، میش ، بز، گرگ خاکستری، پلنگ، کبک، تیهو، شاهین، عقاب
- آدرس: اصفهان، نجف آباد (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی صیدوا
پارک ملی صیدوا در استان سمنان واقع شده است. صیدوا در سال 1394 به عنوان پارک ملی به ثبت رسید که در واقع بخشی از بهترین زیستگاه های منطقه محافظت شده پرور به شمار می رود. این نام از دو کلمه صید به معنای شکار و وا به معنی باد گرفته شده است که بیانگر وجود گونه های جانوری متنوع در منطقه و وزش باد دائمی و پرسرعت در دشت های وسیع آن است. مهم ترین راستا دسترسی به منطقه راه آسفالته ای است که از سمت جنوب غربی (رضا آباد) و شمال شرقی (فولاد محله) به این محدوده محافظت شده می رسد.
- گونه های گیاهی: افرا، بلوط، راش، ولیک، زرشک، باریجه، د رمنه، انواع گون ها
- گونه های جانوری: پلنگ، خرس، آهو، کل، بز، قوچ، میش، انواع سگ سانان و گربه سانان، خزندگان، پرندگان منطقه ها حاشیه جنوبی البرز
- آدرس: سمنان، شهرستان مهدی شهر (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی سیاه کوه
پارک ملی سیاه کوه در دو استان یزد و اصفهان و نزدیک به شهرستان اردکان واقع شده است. این منطقه در سال 1386 به عنوان پارک ملی به ثبت رسید. پارک ملی سیاه کوه دارای آب و هوای خشک و معتدل و فرا خشک با میانگین بارش سالانه 65 میلی متر است. تغییرات دمای شبانه روز در این منطقه شدید است. زمستان های سرد و خشک و تابستان های بسیار گرم و خشک از ویژگی اقلیمی سیاه کوه است. راستا دسترسی به این پارک دو ورودی اصلی در شمال شرقی و جنوب شرقی منطقه حفاظت شده سیاه کوه است که هر دو از جاده آسفالته اردکان به چوپانان منشعب می شوند.
- گونه های گیاهی: کلاه میرحسن دم عقربی، شور یزدی، آویشن شیرازی، گل زوفا دارای، درمنه، گز، تیپ بادام کوهی
- گونه های جانوری: جبیر (غزال ایرانی)، کاراکال، شاه روباه، کل، بز، قوچ، میش، شاه روباه، پلنگ، یوزپلنگ آسیایی، کفتار، خرگوش، تشی، خارپشت ایرانی، هامستر خاکستری، عقاب شاهی
- آدرس: یزد، شهرستان اردکان (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی سرخه حصار
پارک ملی سرخه حصار یکی از قدیمی ترین منطقه ها محافظت شده جهان است که در قسمتی از منطقه حفاظت شده جاجرود و شرق تهران واقع شده است. این منطقه در سال 1361 به عنوان پارک ملی به ثبت رسید. سرخه حصار دارای آب و هوای خشک و سرد و نیمه خشک و سرد است که به دلیل قرارگیری در تهران از امکانات گردشگری خوبی برخوردار است. پارک ملی سرخه حصار در شرق تهران و در محدوده منطقه 13 واقع شده است. این پارک به دلیل وسعت زیاد و امکانات متنوع به یکی از مراکز تفریحی خانواده های تهرانی تبدیل شده است. برای رسیدن به پارک در انتهای بزرگراه رسالت وارد بزرگراه شهید یاسینی شرقی شوید؛ در این راستا بعد از چند دقیقه به ورودی پارک ملی سرخه حصار می رسید.
- گونه های گیاهی: دربنه، ارس، بادام کوهی، گز، تاغ، گون، خارشتر، اسپند، چوبک، آویشن، قدومه، بومادران، کاکوتی، پونه کوهی
- گونه های جانوری: بز، قوچ، میش البرز مرکزی، آهو، گراز، پلنگ، کفتار، روباه قرمز، شغال، گربه وحشی، گورکن، تشی، خرگوش، بزمجه بیابانی، لاک پشت مهمیزدار
- آدرس: تهران، جاجرود (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی خجیر
پارک ملی خجیر در شرق تهران واقع شده است و در سال 1361 به عنوان پارک ملی ثبت شده است. خجیر بخشی از منطقه حفاظت شده جاجرود محسوب می شود. این منطقه از نظر آب و هوا دارای اقلیم خشک و سرد و نیمه خشک و سرد است. منابع آبی در پارک ملی خجیر رودخانه جاجرود و چشمه ها هستند. رودخانه جاجرود پس از عبور از سد لتیان در پارک جریان پیدا می کند. این پارک در نزدیکی پارک ملی سرخه حصار واقع شده است؛ اما به دلیل فاصله بیشتر از تهران بکر به جای مانده است. خجیر در انتهای اتوبان بابایی واقع شده است. برای رسیدن به این پارک باید از جاده پاسداران به پارچین عبور کرد.
- گونه های گیاهی: پسته وحشی، بادام کوهی، داغداغان، شیرخشت، سوفورا، روناس، چنار، زرشک، سپیدار، سیاه تلو، ارمک، افرا، کاج، اقاقیا، تنگرس، ریش بز، چوبک، گل گندم، شقایق های وحشی
- گونه های جانوری: خارپشت اروپایی ، حشره خور دورنگ ، حشره خور دندان سفید، خفاش بال سفید، خفاش سبیل دار، موش صحرایی، موش قهوه ای ، موش سیاه، سمور، رودک، پلنگ، گراز، پازن، قوچ وحشی، آهو، عقاب شاهی. طوطی طوق صورتی ، بلبل خرما، مینا
- آدرس: شرق تهران (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی توران
پارک ملی توران در استان سمنان و جنوب شرقی شهرستان شاهرود واقع شده است. این منطقه که سال 1381 به عنوان پارک ملی به ثبت رسید دارای آب و هوای خشک و نیمه خشک است. پارک ملی توران در فهرست ذخیره گاه زیست کره یونسکو قرار گرفته است. این پارک در ضلع جنوبی جاده تهران مشهد و حد فاصل خروجی جاده بیارجمند تا صدرآباد واقع شده است.
- گونه های گیاهی: قیچ، درمنه، کاروان کش، خارشتر، گون، گز، تاغ
- گونه های جانوری: غزال ایرانی ،جبیر، پلنگ ایرانی، سیاه گوش، گوسفند وحشی، کل ، بز، گربه شنی، چکاوک کاکلی، اردک بلوطی، حواصیل، زاغ بور
- آدرس: سمنان، شهرستان شاهرود (مشاهده روی نقشه)
پارک ملی تنگ صیاد
پارک ملی تنگ صیاد که سال 1374 به این عنوان ثبت شد در استان چهارمحال و بختیاری و نزدیکی شهر کرد واقع شده است. این پارک دارای آب و هوای نیمه مرطوب و معتدل با زمستان های سرد و میانگین بارندگی سالانه 424 میلی متر است. تنگ صیاد در فهرست ذخیره گاه زیست کره یونسکو قرار گرفته است. کوهستان های جنوبی منطقه و صخره های سخت گذر آن زیستگاه پلنگ، کل و بز با جمعیتی زیاد است . پارک ملی تنگ صیاد به دلیل قرار گرفتن در حاشیه جاده شهر کرد به اصفهان، دارای راستا دسترسی خوبی است.
- گونه های گیاهی: گون، کرک، جاز
- گونه های جانوری: کل، بز، قوچ، میش، پلنگ، روباه، گربه وحشی، کبک دری، عقاب طلایی، کبک، لاک پشت برکه ای خزری، مار پلنگی
- آدرس: چهارمحال و بختیاری، شهر کرد (مشاهده روی نقشه)
پرسش های متداول
در ایران چند پارک ملی وجود دارد؟
در ایران از سال 1350 تا به امروز 31 پارک ملی به ثبت رسیده است که شرایط اقلیمی، گونه های جانوری و پوشش های گیاهی مختلف کشورمان را در بر می گیرند.
بزرگترین پارک ملی ایران کجاست؟
پارک ملی دریاچه ارومیه بزرگ ترین پارک ملی ایران محسوب می شود. همچنین پارک ملی کویر که در استان سمنان واقع شده است، بزرگ ترین پارک ملی کشور بدون فعالیت های انسانی و سکونت بشر است.
منبع: کجارو / کجارو / خبرگزاری صدا و سیما / باشگاه خبرنگاران جوان / عصر ایران / همشهری آنلاین / کجارو / isfahan-doe.ir / کجارو / iew.ir / کجارو / iew.ir / mihmansho.com / کجارو / iew.ir / iew.ir / کجارو / bananews.ir / as.doe.ir / iew.ir / تسنیم / iew.ir / earthwatchers.org / iew.ir / کجارو / سیری در ایران / iew.ir / otrag.ir / عصر ایران / ایرنا / doe.ir / iew.ir / iew.ir / parksalook.blogsky.com / avalfars.ir / iraninform.com / iew.ir / بیتوته / باشگاه خبرنگاران جوان / iew.ir / iew.ir / خبرگزاری ایسنا / iew.ir / fadaktrains.com / دالاهو / earthwatchers.org / golvani.ir / کجارو / iew.ir / ایرنا / کجارو / dana.ir / doe.ir / iew.ir / iew.ir / iew.ir / isfahan.irib.ir / تسنیم / zistonline.com / irannama.iran.ir / mohitesabs.blogsky.com / reiseniran.de / anobanini.net / reiseniran.de / خبرگزاری ایسنا / zistonline.com / کجارو / کجارو / دیجیکالا مگ / iew.ir / نمناک / iew.ir / iew.ir / ruban.com / irankojast.com