خیار به کیلویی 20000 تومان رسید!
به گزارش وبلاگ سروری کیا، خبرنگاران- خیار هم از قافله گرانی میوه ها نظیر موزه و انار و مرکبات عقب نماند و در بازار به کیلویی 20 هزار تومان رسید؛ مسئولان کاهش فراوری در این فصل را عامل گرانی می دانند و کارشناسان هم به اصلاح سیستم تغذیه برای یاری به تعادل بازار تاکید می نمایند.
به گزارش وبلاگ سروری کیا به نقل از فارس قیمت انواع میوه در بازار و بویژه سبزیجاتی مانند خیار طی هفته جاری در ادامه گرانی هفته های گذشته افزایش زیادی در بازار یافت و علیرغم قول مکرر مسئولان قیمت ها هنوز قصد پایین آمدن ندارد.
قیمت خیار هم از هفته گذشته با برچسب خوردن کیلویی 20 هزار تومان در میوه فروشی ها خبرساز شده است و برای مردم این سوال شده مگر خیار هم که مصرف آنچنانی در این فصل ندارد می تواند این همه گران باشد؟
قیمت هر کیلو خیار در سطح شهر تهران به کیلویی بیش از 20 هزار تومان رسیده و در میدان مرکزی میوه که محل عرضه عمده فروشی میوه است و تمام میوه فروشی های تهران و دیگر شهرستان ها از این جا خریداری می نمایند به قیمت کیلویی 14 هزار تومان به صورت عمده به فروش می رود.
* ایران سومین فراورینماینده عظیم خیار در دنیا
افزایش قیمت میوه دلایلی دارد نخست اینکه زمستان فصل فراوری این میوه نیست و محصولات گلخانه ای در این فصل کفاف مصرف را نمی نماید. اما فراوری سالانه این محصول در کشور مازاد است ایران با فراوری سالانه بیش از دو میلیون تن خیار پس از چین و ترکیه در رتبه سوم فراوری این محصول در دنیا واقع شده است. به طوری که در تابستان گذشته این محصول به اندازه ای بود که کشاورزان از قیمت بسیار پایین گلایه داشتند. اما سوال این است که آیا هر محصولی را در هر فصلی باید استفاده کرد؟
به نظر می رسد با اصلاح فرهنگ تغذیه هم می توان به قیمت های بازار یاری کرد. خیار میوه فصل زمستان نیست. خیاری که در بازار موجود است در واقع خیار گلخانه ای ست که با صرف هزینه قابل توجه فراوری شده است. از نظر کارشناسان خیار محصولی است که خوردن آن در فصل گرم برای بدن بیشتر ضرورت دارد و در فصل سرد احتیاج به تغذیه این محصول نیست یا کمتر هست. متاسفانه فرهنگ اشتباهی شکل گرفته که حتی در این فصل در مراسم های مختلف و مهمانی ها برای اینکه با چندین میوه از مهمان پذیرایی کنیم خیار را هم جزو این سبد می آوریم و اینها به افزایش قیمت خیار دامن می زند.
این موضوع منحصر به خیار و امثال آن هم نیست. میانگین مصرف بسیاری از مواد غذایی در یاران بسیار بالاتر از میانگین دنیای ست. بخش زیادی از بیماری های فراگیر در ایران ریشه در نحوه تغذیه و سبد غذایی دارد. در عین حال اگر استفاده بیش از اندازه از برنج و روغن که چندین برابر میانگین دنیای است کنترل گردد حتی می تواند به کنترل قیمت ها در بازار هم یاری کند.
* هزینه های فراوری محصولات کشاورزی چرا بالا رفت؟
افزایش هزینه های فراوری کشاورزی بویژه پس از حذف ارز 4200 تومانی کود و سموم شیمیایی به گرانی بیشتر میوه ها انجامیده است. خرد بودن زمین ها، کم بودن مکانیزاسیون کشاورزی، کم بودن ضریب نفوذ فن اوریها و دانش جدید به بخش کشاورزی از عمده دلایل بالا بودن هزینه های فراوری است که حذف یارانه نهاده ها هم در چند ماه اخیر به آن سرعت بخشیده است.
قیمت سایر محصولات هم در بازار افزایشی است انواع انار به صورت عمده فروشی 19 هزار تومان و در مغازه های سطح شهر بیش از 20 هزار تومان است.
انواع سیب هم در عمده فروشی تا 16 هزار تومان و نارنگی تا 23 هزار تومان است.
جدیدترین قیمت انواع میوه و سبزیها در میدان مرکزی میوه و تره بار تهران به این توضیح است:
اینها قیمت عمده فروشی است و زمانی که پای این میوه ها به مغازه های سطح شهر می رسد برخی موقع افزایش 100 درصدی پیدا می نماید.
منبع: شفقنا اقتصادی