روستاهای پر از گنج ایران
به گزارش وبلاگ سروری کیا، پیش از هر چیز باید به این نکته اشاره نمود که ایران به خاطر تاریخ پر از اتفاقاتی که داشته در هر گوشه اش و مدفون در دل خاک یادگاری از هر دوره و سلسله ای را جا داده است. این که انسان ناخودآگاه میل به پیدا کردن گنج دارد تعجبی ندار اما قبل از این که به منبع های اصلی گنج های ایران اشاره کنیم باید بدانیم که گنج ها متعلق به تمامیت عرضی یک کشور است و هر کس باید در حفظ و نگهداری آن ها کوشا باشد و در صورت پیدا کردن، در تحویل آن ها به مراجع ذی صلاح اقدام کند.
روستای گنج حاجی آباد
یکی از گنج های ایران در استان هرمزگان و در شهرستان حاجی آباد این استان نهاده شده است. در این شهرستان روستایی وجود دارد که نامش گنج است! روستای گنج در دهستان طارم هرمزگان نهاده شده است و جمعیت آن طبق آخرین آمار حدود 198 خانوار بوده است. شهرستان حاجی آباد شمالی ترین بخش در استان هرمزگان است و در مجاورت استان کرمان نهاده شده است. دهستان طارم یکی از قدیمی ترین منطقه ها مسکونی ایران است و آثار تاریخی و باستانی فراوانی در این منطقه کشف شده است. قلعه تاریخی در بخش ورودی حاجی آباد نهاده شده است و باستان شناسان آن را متعلق به دوران ایلخانان و تیموریه می دانند. هر چند تخمین زده می گردد که در دوره صفویه هم از این قلعه استفاده می شده است. علاوه بر این، قلعه های مختلفی در نقاط مختلف وجود دارد که بسیاری افراد در پی یافتن گنج در آن ها تردد می نمایند. محوطه تاریخی طارم، گورستان های تاریخی، کاروانسرای تاریخی گهکم و … از جمله بی شمار منطقه های تاریخی و باستانی در شهرستان حاجی آباد هستند.
روستای گنج لردگان
یکی دیگر از مکان هایی که به نام گنج نامگذاری شده در استان چهارمحال و بختیاری نهاده شده است. این روستا یکی از توابع بخش فلارد در شهرستان لردگان است و جمعیت آن 77 خانوار گزارش شده است. در خصوص علت نامگذاری این روستا اسناد مکتوب و مستندی در دست نیست اما گنج های زیادی که در این روستا و نواحی اطراف کشف شده می تواند علت خوبی برای این نامگذاری باشد. شهرستان لردگان همواره محل تردد دزدین بوده که در جستجوی یافتن گنج و اشیاء تاریخی به این منطقه می آیند و البته همواره هم دست خالی برنمی گردند. در تپه ها اطراف و نواحی باستانی این شهرستان چندین منطقه تاریخی نهاده شده است که این افراد با آگاهی از این موضوع و با استفاده از ابزار و تجهیزات گنج یابی به کاوش غیرقانونی در این منطقه می پردازند.
یکی از این کشفیات سال گذشته رخ داد. در شهرستان لردگان هنگامی که 6 دزد قصد داشتند اشیای عتیقه ای را معامله نمایند دستگیر شدند و اشیاء و گنج های همراه با آن ها کشف و ضبط شد. در طی این عملیات 17 شی تاریخی مربوط به دوره های تاریخی از این افراد به دست آمد که 12 شی متعلق به هزاره اول هستند. به گفته مدرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این اشیاء شامل مجسمه های خرس سنگی، شیر سنگی و نقره ای و آجری با نقوش شاهنامه هستند که در نوع خود بی نظیر هستند.
متاسفانه به علت نبود نظارت دقیق حفاری های مختلفی به وسیله افراد غیرمجاز انجام می گردد و بسیاری از این آثار تاریخی و گنج های باارزش که متعلق به ملت ایران هستند به دست افراد دزدین می افتد. شهرستان لردگان و روستای گنج دارای استعدادهای فراوانی در زمینه کشف آثار تاریخی است. اگر به موزه های شهرستان چهارمحال و بختیاری سری بزنیم با تعداد بیشماری آثار تاریخی و باستانی روبرو می شویم که در این منطقه کشف شده اند. با این حال، هنوز هم آثار تاریخی و گنج های فراوانی در این منطقه وجود دارد که هنوز کشف نشده اند و منتظر روزی هستند که کسی آن ها را از دل خاک بیرون بکشد.
قلعه گنج
در استان کرمان نیز یکی دیگر از گنج های ایران نهاده شده است و به نام قلعه گنج معروفیت دارد. قلعه گنج مرکز شهرستانی به همین نام است و جمعیتی بالغ بر 15997 نفر دارد. قلعه گنج هم یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران است و قدمت آن را به دوران قبل از اسلام نسبت می دهند. در گوشه و کنار این شهرستان آثار تاریخی فراوانی کشف شده اند که گواهی بر قدمت بالای این منطقه هستند. آثار تاریخی مکشوف نشان می دهند که این آثار متعلق به بیش از 5000 سال پیش هستند. نام قدیمی این منطقه، کلات گنج بوده و هنوز هم طوایفی به نام کلات گنج در این منطقه زندگی می نمایند. در خصوص نام این منطقه روایات زیادی مطرح است، اما چیزی که مسلم است این است که این منطقه در گذشته دارای قنات ها، گنج ها و آبادانی های فراوانی بوده است و به همین علت به این نام نامگذاری شده است.
گنج تپه خوروین
آخرین مورد از گنج های ایران که به شما معرفی می کنیم گنج تپه خوروین است که در شهرستان ساوجبلاغ استان البرز نهاده شده است. این منطقه باستانی متعلق به دوره پیش از تاریخ ایران باستان است و یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های انسان در این منطقه به شمار می رود. محوطه باستانی گنج تپه در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است و شامل دو تپه به نام های گنج تپه و سیاه تپه است که در روستای خوروین قرار دارند. گنج تپه خوروین برای اولین بار در سال 1328 مورد کاوش و تفحص نهاده شد و در جریان این حفاری ها آثار تاریخی فراوانی به دست آمد. از جمله این کشفیات می توان به کشف گورستان های قدیمی، کشف ظروف سفالی به شکل حیوانات و پرندگان و همین طور کشف اشیا و ابزارالاتی از جنس آهن و برنج اشاره نمود. محرابه مهر خوروین هم یکی از محوطه های باستانی مجموعه گنج تپه است که گفته می گردد گنج های تاریخی فراوانی را در دل خود مدفون نموده است. متاسفانه در سال های اخیر به علت عدم نظارت کافی مورد هجوم جویندگان گنج نهاده شده و به علت حفاری های غیرمجاز و بی رویه رو به نابودی است.
منبع: الی گشت