ممنوعیت نوسان گیری؛ تصمیم درست یا غلط؟ ، حقوقی ها پرچمدار سفته بازی در بورس
به گزارش وبلاگ سروری کیا، کارشناسان بازار سرمایه نسبت به تصمیم سازمان بورس در لغو نوسان گیری یا همان خریدن یک سهم و فروش آن در یک روز نظرات و اثرات آن بر فرایند بازار سرمایه مختلفی دارند.
گروه مالی وبلاگ سروری کیا، بعد از اعلام خبر ممنوعیت نوسان گیری در بورس اظهارنظر ها و واکنش ها به این موضوع مختلف بود. بسکمک مخالف این مصوبه بودند و آن را مغایر با روش جاری و ساری فرآیند سرمایه پذیری و سرمایه گذاری در بورس عنوان کردند و این مساله را موجب فرار و گریز سهامداران خرد و فعالان حرفه ای از بازار عنوان کردند، اما برخی هم به دلایل خود موافق ممنوعیت نوسان گیری هستند. ما در این گزارش نقطه نظر دو کارشناس مخالف و موافق ممنوعیت سرمایه نوسان گیری در بورس را جویا شدیم که در ادامه آمده است.
مهدی منصوری بیدکانی؛ اقتصاددان و کارشناس بازار سرمایه در مصاحبه با خبرنگار مالی وبلاگ سروری کیا درباره ممنوعیت نوسان گیری در بورس گفت: نوسان گیری به رفتاری در بورس اطلاق می شود که برخی سهامداران سهمی را می خرند و همان روز آن سهم را به فروش می رسانند، لذا در بالا و پایین کردن نرخ سهام بورس به شدت تاثیر گذار هستند. اصولا سفته باز ها از نوسانات کوتاه مدت بازار بهره می برند.
وی دراین باره اضافه نمود: در حقیقت فرهنگ سهام داری و سفته بازی ضد یکدیگر به شمار می فرایند، جالب این است بخشی از حیات شاخص همین سفته باز ها هستند که نقدینگی به بورس تزریق می کنند، لذا اگر ما در قالب یک سازو کار منطقی و علمی نوسان گیری را در طی یک مدت کوتاه از بین ببریم اقدام معقولی انجام داده ایم، اما حذف و ممنوعیت نوسان گیری آن هم به صورت ضربتی به معنای تیشه زدن به ریشه های بورس است.
کارشناس بورس خاطر نشان کرد: مساله این است که باید بپذیریم خود دولتی ها و حقوقی ها عامل رواج و شیوع سفته بازی در بورس به شمار می فرایند. این موضوع بر فعالان بازار سرمایه پوشیده نیست که حقوقی ها متهم ردیف اول سفته بازی به شمار می فرایند. دولت باید این موضوع را روشن کند که در پی حذف نوسان گیری چه هدفی را دنبال کرده است؟ اگر ممنوعیت نوسان گیری یک تصمیم سیاسی نیست چرا بستر های لازم برای تحقق شفافیت و اتاق شیشه ای در بورس را ایجاد نمی کند؟
وی شرح داد: اگر سیاست ها و تصمیم گیری های دولت سیاسی و در راستای حمایت از بخش خاصی از سهامداران حقوقی نیست چرا بر تراکنش ها و جابجایی مالی مالیات وضع نمی کند که از این روش تضمین کننده رشد مالی کشور هم محقق شود؟
منصوری بیدکانی ادامه داد: دولتی ها باید بدانند با تصمیمات ناگهانی و ابلاغ زمان نادرست برخی تصمیمات کارآمدی بورس و تصمیم اتخاذ شده را زیر سوال می برند. عملکرد مسوولین نشان داده که متاسفانه تدبیری در اتخاذ سیاست ها و کنترل احساسات در بازار وجود ندارد. بی تردید بازار قرمز روز های گذشته نشان دهنده این موضوع است.
بیشتر بخوانید:راه حل های ثبات و تعادل بازار سرمایه در بلندمدت
نقش پررنگ حقوقی ها در ریزش شاخص بورس
کارشناس بورس اضافه نمود: بنده و بسکمک از کارشناسان از هفته های پیش بر این موضوع تاکید کردیم که برای باقی ماندن شاخص روی عدد 1 میلیون و 500 هزار واحد ما نیاز به تزریق پول به بازار داریم، بنابراین راه حل هایی که دولتی ها و مسوولان سازمان بورس اتخاذ میکنند به هیچ وجه با واقعیت و نیاز های بازار همخوانی ندارد و جواب نمی دهد.منصوری درباره مشاوران و مدیران تصمیم گیر بورس گفت: تصمیم گیری های مسوولان دولتی و بورسی ها نشان می دهد که یا فاقد مشاوران زبده و آگاه به مسائل بازار هستند، یا بالعکس مشاوران خوبی دارند، اما همچنان مخاطب خوبی نیستند و به مشاوره ها گوش نمی دهند، البته تجارب نشان می دهد گزینه دوم بیشتر به واقعیت نزدیک باشد، چرا که مشاوران بازار سرمایه در بورس کارشناسان قوی و زبده ای هستند، اما مدیران غیر کاردان مانع تحقق مشاوره های خوب می شوند. از این جهت انتظار می رود مجلس شورای اسلامی به معنای واقعی کلمه وارد این موضوع شود تا مانع افسار گسیختگی بیش از پیش بورس شوند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: ممنوعیت نوسان گیری شاید در کاهش سفته بازی تاثیر بگذارد، اما مساله این است که خودشان سفته بازان اصلی هستند، مشخص است که سهامداران خرد توانی برای سفته بازی های تاثیر گذار ندارند، لذا خود حقوقی ها پرچمداران سفته بازی بورس هستند. از سوی دیگر دولتی ها تصمیمات اتخاذ شده را به بدترین شکل ممکن اعلام می کنند، بنحوی که مردم را از بازار سرمایه فراری می دهد.
منصوری با بیان این موضوع که بهتر است مسوولین کمتر درباره بورس اظهار نظر کنند گفت: به نظر می رسد مسوولین دولتی و مدیران سازمان بورس بهتر است مدتی هیچ تصمیمی نگیرند، فعلا سکوت کنند، اگر روزه سکوت بگیرند بد نیست. هر زمان آقای روحانی از اطمینان بخشی و ارزان شدن کالا ها و بازار ها سخن می گوید واکنش ها منفی می شود، به این دلیل که مردم به شدت به دولت بی اعتماد هستند، لذا بهتر است تصمیماتی که دولت اتخاذ می کند با روش های بهتری اعلام شود.
بیشتر بخوانید:زیان مردم در سایه عدم شفافیت تالار شیشه ای
راه حل اصلی تامین مالی تولید در بازار سرمایه چیست؟
وی دراین باره تاکید کرد: مساله مهمی که حتما باید دنبال شود این است که بر روی نهادینه کردن فرهنگ سهام داری کار شود و با سفته بازی که منجر به حباب سازی می شود مقابله شود، با سفته بازانی که بعد از دریافت سود میدان را خالی می کنند باید برخورد شود، اما نباید تمام فشار تصمیمات غلط بر مردمی وارد شود که به تازگی وارد بورس شده تا سهمی را بخرند و بفروشند؛ اسم این نوع از خرید و فروش مردم عادی را نمی توان سفته بازی گذاشت چرا که تلاش برای پول درآوردن است نه سفته بازی. سفته بازان کسانی هستند که رانت هایی در اختیار دارند که سهامداران معمولی از آن برخوردار نمی شوند.همایون دارابی؛ کارشناس ارشد بازار سرمایه که موافق ممنوعیت نوسان گیری در بورس است در مصاحبه با خبرنگار مالی وبلاگ سروری کیا گفت: بورس ها در شرایط خاص تصمیمات خاصی می گیرند، این مساله در همه بورس های دنیا امری متداول است، بنابراین اگر بازار با شرایط ویژه ای رو به رو باشد مسوولین بازار موظف به اتخاذ تصمیماتی می شوند که شاید این تصمیمات را در حالت عادی اتخاذ نکنند. ممنوعیت نوسان گیری هم از جمله آن مسائلی است که مانع نوسان منفی در بازار می شود، از این رو قانونگذار چنین تصمیمی اتخاذ کرده که از نظر من تصمیم درستی است.
وی ادامه داد: برخی در بازار سرمایه امروز سهمی می خرند و همان سهم را امروز می فروشند برای اینکه به دنبال دریافت چند درصدی یا در حد یک کارمزدی هستند، شاید درنگاه اول این موضوع مهمی نباشد، اما همین معاملات روزانه و درصد ها و کارمزد های معاملات موجب ایجاد نگرانی در بازار می شود به همین خاطر ناظر برای کنترل نگرانی ها تصمیم درستی مبنی بر ممنوعیت نوسان گیری اتخاذ کرده است، ضمن اینکه این اقدامات از جمله بحث معاملات الگوریتمی بحث نوسانات یک روزه را تا زمانی که این اطمینان به دست آید که بازار توانسته از این مرحله عبور کند باید به جای خود باقی بماند.
دارابی در پاسخ به تاثیرات منفی این تصمیم بر کاهش حجم پول در بازار گفت: به هر حال معاملات روزانه قدرت نقد شوندگی ایجاد نمی کند، شما همین امروز می خرید و همین امروز می فروشید، بنابراین این موضوع نمی تواند روی بحث نقد شوندگی تاثیر چندانی به جا بگذارد به این دلیل که پولی که در بازار می آید همان روز هم از بازار خارج می شود، لذا اگر سودی کرده باشید سود را می گیرید و اگر ضرر کرده باشید ضرر را پرداخت می کنید، به همین خاطر اثری روی حجم معاملات به جا نمی گذارد.
کارشناس بورس درباره تاثیرات منفی نوسان گیری ادامه داد: از این جهت که موجب نگرانی تازه واردان به بورس شده بله این تصمیم تبعات منفی دارد و موجب نگرانی سهامداران جدید به بورس شده است. اما هر تصمیمی که باعث شود بازار زودتر به تعادل برسد می تواند به بازار کمک کند. به هر حال مدیریت هیجان و استرس در بورس مساله ای مهم است چرا که از برخی جهات خوب و برخی جهات منفی است، اما بنده معتقدم ممنوعیت نوسان گیری در حال حاضر برای جلوگیری از سفته بازی یک ضرورت است.
پرویز جلیلی کامجو؛ اقتصاددان و کارشناس بازار سرمایه هم در رابطه با تصمیم لغو نوسان گیری در بورس گفت: اکنون اختیار خرید و فروش در بسکمک از نماد ها فعال نبوده و بازار دوطرفه نیست. با وجود چنین مسائل بنیادی ایجاد محدودیت در نوسان گیری روزانه اقدامی منطقی نیست و نمی توان گفت که با این تصمیم سازمان بورس و اوراق بهادار تاثیر چشمگیری در جهت ساماندهی معاملات دارد.
جلیلی کامجو افرود: در بازار فعلی حدود 80 درصد سهامداران بی تجربه هستند بنابراین ایجاد چنین محدودیت هایی نمی تواند تاثیر چندانی بر فرایند معاملات داشته باشد
منبع: خبرگزاری دانشجو